رژیم بارداری اصولی چه ویژگی هایی دارد؟
آیا در دوره حساس بارداری قرار دارید؟ آیا در مورد رژیم بارداری چیزی می دانید؟ ابتدا به شما تبریک می گوییم و دوران طلایی بارداری را برایتان آرزو می کنیم. حتماً می دانید که در این دوره رژیم غذایی شما از اهمیت بالایی برخوردار است چرا که بر سلامتی خودتان و رشد جنین تاثیر مستقیم دارد. تا انتهای این مطلب همراه ما باشید تا به شما اطلاعات دقیقی از رژیم دوران بارداری ارائه دهیم.
ویژگی های یک رژیم بارداری اصولی
داشتن یک رژیم غذایی مقوی و اصولی بخش مهمی از سبک زندگی سالم است که در دوران بارداری اهمیت آن چند برابر می شود. در این دوران نیازی نیست به خودتان سخت بگیرید و خود را محدود کنید بلکه مهم است که در برنامه روزانه خود انواع غذاها را داشته باشید تا مواد مغذی و معدنی لازم را به بدن خود و جنین برسانید.
بهترین روش برای دریافت مواد مغذی این است که مواد غذایی سالم و خوراکی های مقوی میل کنید اما در دورانی که باردار هستید شاید پزشکتان صلاح بداند برایتان مکمل های تقویتی تجویز کنید. در هر صورت ویژگی های یک رژیم بارداری اصولی به شرح زیر می باشد:
به قدر لازم و کافی کالری داشته باشد
گرسنه شدن و افزایش اشتها بخشی از روند طبیعی دوره بارداری است که برای برطرف کردن آن لازم نیست دو برابر روزهای عادی غذا بخورید بلکه باید روزتان را با یک صبحانه کامل و مقوی شروع کرده و در طول روز هم از میان وعده های سالم استفاده کنید و به سراغ خوراکی های پرچرب و شیرین نروید. اگر قبل از دوره بارداری تان در محدوده وزنی سالم قرار داشتید نیاز بدنتان به کالری در دوران بارداری به شرح زیر می باشد:
· سه ماهه اول: تقریباً بدون نیاز به کالری اضافه
· سه ماهه دوم: حدود 340 کالری اضافه در طول روز
· سه ماهه سوم: تقریباً 450 کالری اضافه در روز
در این دوره قطعاً افزایش وزن خواهید داشت اما نگران نباشید با رعایت تغذیه سالم و رژیم بارداری مناسب می توانید میزان آن را کنترل کنید.
دارای میان وعده های سالم باشد
در رژیم غذایی بارداری میان وعده برای مادر از اهمیت بالایی برخوردار است. اگر در طول روز و بین وعده های اصلی گرسنه می شوید به جای مصرف میان وعده هایی مانند بیسکوییت، شیرینی، شکلات و ... که هیچ خاصیت غذایی ندارند از خوراکی های زیر استفاده کنید:
· ماست های میوه های کم چرب و بدون قند
· لقمه های کوچک پنیر و گردو
· انواع مغزها و آجیل
· یک کاسه غلات
· میوه های تازه و سبزیجات
· سوپ سبزیجات
· خوراک لوبیا
حاوی مقادیر زیادی مواد معدنی و مغذی باشد
رژیم بارداری اصولی باید سرشار از منابع لبنی مانند شیر، ماست و پنیر باشد چرا که این مواد دارای مقادیر زیادی از کلسیم و سایر مواد معدنی مورد نیاز مادر و جنین می باشند.
مصرف مایعات در دوران بارداری
مصرف مایعات از بحث تغذیه بارداری جدا نیست و آب نیز بخش مهمی از تغذیه شما در این دوران محسوب میشود. لازم است ضمن مصرف غذاهای آبکی مانند آش و سوپ و آبمیوه ها در طول روز چند لیوان آب بیشتر بنوشید تا بدنتان دچار کم آبی نشود. با پزشک خود در ارتباط باشید و درباره محدود کردن مایعات دارای کافئین و شیرین کننده ها از او سؤال کنید. خاطرتان باشد که تنها از مایعات مفید و بی ضرر استفاده کنید، یعنی مصرف الکل و دیگر مشروبات الکلی را به طور کلی کنار بگذارید.
غذاهای مفید و ایده آل برای مصرف در دوران بارداری
برخی از مواد غذایی مفید که مصرف آن در طی رژیم بارداری به شما توصیه می شود، به شرح زیر می باشد:
سبزیجات
سبزیجات می توانند بخش بزرگی از نیاز روزانه شما و جنین تان به پتاسیم و ویتامین A را برطرف کنند. در برنامه غذایی خود حتماً هویج، اسفناج، کدو تنبل، سیب زمینی شیرین، گوجه فرنگی و فلفل قرمز را بگنجانید.
میوه ها
با مصرف کافی میوه هایی مانند انبه، موز، طالبی، پرتقال، گریپ فروت و آلو از دریافت پتاسیم بیشتر مطمئن شوید.
لبنیات
شیر بدون چربی، ماست و شیر سویا می توانند بخش زیادی از نیاز روزانه مادر و جنین را به ویتامین های D و A فراهم کنند، پس از مصرف آن ها در طول رژیم بارداری غافل نشوید.
پروتئین ها
پروتئین ها در مواد غذایی مانند آجیل، نخود و لوبیا، گوشت گاو بدون چریی، گوشت بره بدون چربی، ماهی قزل آلا، ماهی ساردین و شاه ماهی یافت می شوند. این مواد غذایی هم چنین سرشار از اسید های چرب مفید، امگا3 و فیبر نیز هستند.
بیشتر بخوانید: رژیم شیردهی مناسب
مواد غذایی ممنوعه در رژیم بارداری
در این دوره قطعاً پزشکتان به شما خواهد گفت که چه موادی مصرف کنید تا به رشد بهتر جنین کمک کرده و موجب حفظ سطح انرژی و قوای جسمانی شما شود، علاوه بر این در این دوره باید مصرف برخی مواد را محدود کرده و یا به طور کامل حذف کنید. این مواد غذایی عبارتند از:
· شیر غیر پاستوریزه و تمام غذاهایی که با شیر غیر پاستوریزه تهیه میشوند. از جمله محصولات لبنی غیر پاستوریزه میتوانیم به پنیرهای نرم همچون فتا و فرسکو اشاره کنیم. در صورتی میتوانید از این نوع لبنیات مصرف کنید که دارای برچسب تهیه شده با شیر پاستوریزه باشند
· هاتداگ و گوشتهای فرآوری شده
· غذاهای دریایی خام و نیم پز، تخم مرغ و گوشت، سوشی تهیه شده با ماهی خام. درصورتیکه به غذاهای دریایی و سوشی علاقه دارید حتماً انواع پخته شده آن را انتخاب کرده و میل کنید.
· غذاهای دریایی دودی
افزایش سطح ایمنی و سلامت مواد غذایی در رژیم بارداری
در ادامه مواردی را ذکر می کنیم که بهتر است آن ها را هنگام پخت تمام مواد غذایی در نظر داشته و رعایت کنید:
· تمامی محصولات غذایی خام را قبل از خوردن، برش دادن یا پختن زیر آب جاری با دقت شستشو دهید.
· هر بار که پخت و پز انجام دادید، حتماً تخته برش، چاقو، میز و دستهایتان را به خوبی شستشو دهید.
· برخی مواد غذایی مانند گوشت گاو و مرغ را در دمای استانداردی که برای پختشان تعریف شده بپزید.
· اگر ماده غذایی ای فاسد شدنی است، سریعاً آن را به یخچال انتقال دهید.
منبع: dietplanner.ir
برچسب: ،